Thursday, March 30, 2006

Negerzoenen

Negerzoenen

De negers mogen niet meer zoenen
Dat heeft de rechter zo bepaald
Ze blijven wel de vloeren boenen
Waarvoor de duvel ze betaalt

Nu resten ons nog de moorkoppen
En de negerkoppen van Rubens
Wij gaan naar nieuwe namen shoppen
Wie is inventiever dan de mens

Buys Zoenen? nee dat klinkt niet lekker
Rubens Koppen? niet om aan te zien
Chocokoppen? het wordt steeds gekker
Afro Pakkerds! dat haalt de toptien


Professor K.


Op de website van de Stichting Eer en Herstel wordt gesteld dat het woord 'neger' niet alleen 'zwart' betekent maar ook: "Volgens Latijnse woordenboeken betekent het woord "niger" zwart in de zin van donker, hopeloosheid, verschrikkelijk, iets dat ellende veroorzaakt en tot de onderwereld behoort. "Neger" heeft bovendien ook verband met het Latijnse woord "necro" (voor dood). Zo wordt duidelijk dat Afrikanen in verband werden gebracht met de dood, vuil en slavernij."

Koekfabrikant Van der Breggen deed vervolgens onderzoek naar de gevoeligheid van het woord "negerzoen", en op 23 maart 2006 werd publiekelijk bekend gemaakt dat ze hun negerzoenen voortaan zullen verkopen als "Buys Zoenen". De koekfabrikant stelt op zijn website: "Buys Zoenen zijn de opvolgers van onze alom bekende negerzoenen, die al 86 jaar populair zijn bij jong en oud. Na zorgvuldig markt-, merk-, en consumentenonderzoek vonden we het tijd de productnaam te moderniseren. Sommige mensen vinden het jammer dat de naam negerzoenen verdwijnt, omdat ze die al zo lang kennen. Er zijn echter ook mensen die minder enthousiast zijn over de benaming. Daar hebben we alle begrip voor. Buys Zoenen moeten zijn voor iedereen."


Blanke Kussen: Parodie op Buys Zoenen n.a.v. naamsverandering

Wednesday, March 29, 2006

Konosé bo Isla 2006-04: Frank Martinus Arion

Recentelijk is er een nieuw boek verschenen van de bekende Curaçaose schrijver Frank Martinus Arion, getiteld ‘De Deserteurs’. Zijn meest bekende roman is Dubbelspel.

Vraag: Noem nog twee andere boeken van Frank Martinus Arion.

Sluitingsdatum: zondag 30 april 2006

Prijs: een cadeaubon van Van Dorp/Edinne.

Sponsor: Datelnet n.v.

(Het inzenden van het antwoord op de prijsvraag gebeurt via e-mail:

revers@cura.net

of door een reply op de door U ontvangen mail van Learnforfun. De winnaar wordt door loting bepaald uit de goede inzendingen.)

Konosé bo Isla 2006-03: antwoord

Kome pan ku diabel a mansa: het hard te verduren hebben.

Bron: 2000 spreekwoorden en gezegden, Renée Hendrikse-Rigaud

Er zijn tien inzendingen:

Willy Maal
F.D.S.T.
Nina v.d. Ree
Martha van Bergen
R. Bulbaai
Joan Augusta
Glyraine Celestina
Winsel Peney
Magdalis Bakboord
Madelyn Francisco

Allemaal bedankt voor het meedoen.

De winnaar is Richenel Bulbaai.

De warme matras

Kenny lag op een matras op de grond en staarde wezenloos naar de deur. De vrouw in de deuropening keek hoofdschuddend terug. De deur had geen slot, dus ze kon die zo openduwen. Ze keek rond, het was halfdonker in de kamer. Ze rook kerosinelucht vermengd met zweetgeur. In een hoek van de kamer stond een kerosinestoof op twee stenen blokken.

‘Wat doet u hier?’ vroeg Kenny plotseling.
‘Je hebt al drie dagen niets van je laten horen. Gewoon van de aardbol verdwenen,’ antwoordde de vrouw.
‘Wat maakt het uit?’ zei Kenny, ‘het kan toch niemand iets schelen. Ga weg en laat mij met rust.’
‘Praat niet zo tot me, ik kan jou moeder wel zijn. Er zijn best mensen die om je geven.’
Kenny bleef stil.

De vrouw zocht een plaats om te zitten. Tegen een muur stond een eettafeltje met twee stoelen en overal lagen boeken, op de tafel en op de stoelen. Ze zag een heel dik boek liggen: Grondslagen der Algebra. Die heeft hij uit de bibliotheek gejat, dacht ze. Spijtig, wat er van zo’n slimme jongen is geworden, de best geslaagde van de school, tienen voor wiskunde. Ze snapte nog steeds niet hoe het zo ver was gekomen. Hij ging wiskunde studeren en wilde alleen maar hoge cijfers halen. Daardoor raakte hij overwerkt en kreeg een inzinking. Tot daar kon ze het volgen, maar hoe raakte hij aan de drugs? Hij deed aan sport, dat kon je nog steeds zien aan zijn prachtlichaam.

‘Je bent weer gaan gebruiken,’ zei ze.
Kenny kon zijn tranen niet bedwingen.
‘Wat moet ik nou doen?’ stammelde hij.
‘Ga maar eerst een bad nemen,’ antwoordde de vrouw.

Kenny stond met een trage beweging op van de matras en ging een emmer vullen onder een kraan die uit de muur stak. Daarna verdween hij achter een gordijn dat een hoek van de kamer afschermde. De vrouw duwde de deur dicht, trok al haar kleren uit en ging op de warme matras liggen.

K.

Wednesday, March 15, 2006

Andere tijden

Bij ons op de heuvel was de deur nooit op slot
Wij hadden niet veel toch kwam niemand tekort
Wij maakten vaak ruzie maar vergaten ook vlot
Wij deelden toen alles aten uit een klein bord

Wij lazen verhaaltjes bij het licht van de maan
Van spinnen en tijgers vaak spannend soms stom
Wij sliepen op matjes te lui om op te staan
Voor zessen de deur uit dronken thee uit een kom

Bij ons in het park zijn alle deuren op slot
Wij hebben bewaking hekwerk en een hond
Wij hebben van alles maar vervelen ons rot
De school kan verrekken wij komen wel rond

Wij hoeven niet te leren geld hebben wij zat
Mooie auto mooie kleren ons statussymbool
Wij mogen van alles want wie zegt ons wat
Vandaag ons eerste witje morgen een pistool


Professor K.

Thursday, March 09, 2006

MUHÉ

Muhé,
mas ku tur kos
i semper
bo a intrigámi

Bo amor di mama
e pasenshi pa eduká i kuida
kargá pa e kurashi pa kastigá
siendo bo kurason ta sangra

Bo pashon misterioso
dòrná pa bo karisianan tierno
interumpí algun bes pa bo reakshonnan fastioso
balansá pa bo dulsura adiktivo

Bo por spièrta e mucha den mi
dominá e bestia den mi
sin laga mi repentí
di mi soñonan tribí

Nunka mi no por lubidá bo
tampoko papia malu di bo
sigur no perhudiká bo
pasombra t’abo ta mi premio mayó


08.03.2006
Hensley Koeiman
h.koeiman@una.an
568-8709

Monday, March 06, 2006

Vastentijd


De veertigdagentijd is de periode van boete, bekering en gebed voor Pasen, lopend van Aswoensdag tot aan de avondmis van Witte Donderdag.

Voorbereiding op pasen
De veertigdagentijd is een periode die voorafgaat aan en voorbereidt op het Hoogfeest van Pasen. Het is een tijd van bekering, waarin mensen die katholiek willen worden zich voorbereiden op het doopsel, en gelovigen aan hun eigen doopsel worden herinnerd.

Oproep
Jezus Christus roept op tot Bekering: hij vraagt de mens om zich vrij te maken van alle zonden, preoccupaties en beslommeringen die de weg tot het Rijk Gods versperren.

Boetedoening en bekering
De Kerk heeft steeds geleerd, dat bekering niet eens en voor altijd gegeven kan zijn, maar steeds opnieuw moet worden beleefd en nagestreefd. De gelovige christen zondigt immers regelmatig, en raakt daardoor het zuivere zicht op God kwijt. Hij moet zich steeds opnieuw bekeren, en Boete doen voor zijn misstappen. De veertigdagentijd is in de katholieke traditie bij uitstek de tijd van hernieuwde bekering, en dus ook de tijd voor boetedoening.

Bidden , vasten en aalmoezen geven
De christen kan zijn boetvaardigheid op verschillende manieren uiten. De Schrift en de Kerkvaders leggen vooral op drie vormen de nadruk: het Gebed, de Aalmoes en het Vasten.

'De vasten'
Vroeger speelde het vasten in de veertigdagentijd een hoofdrol; de veertigdagentijd werd daarom ook wel 'de vastentijd', 'de vasten' of - samengetrokken- 'de veertigdaagse vasten' genoemd. Strikt genomen eindigt de liturgische veertigdagentijd overigens op het moment dat het Paastriduüm aanvangt, bij het begin van de avondmis op Witte Donderdag. De vastentijd daarentegen omvatte ook Goede Vrijdag en Stille Zaterdag.

Een stukje geschiedenis
De Kerk heeft zich vanaf haar vroegste begin door boete, vasten en gebed voorbereid op Pasen. In de eerste eeuw van het christendom beperkte deze voorbereiding zich tot Goede Vrijdag en Paaszaterdag. Later werd de vastentijd steeds verder verlengd, totdat in 325 het Concilie van Nicea de duur ervan bepaalde op veertig dagen.

Gregorius de Grote
Paus Gregorius de Grote (590-604) bepaalde in 602 dat de vastentijd voortaan aanving met Aswoensdag. Daardoor omvatte de periode tot Pasen zes weken en vier dagen, tezamen dus welgeteld 46 dagen. Maar omdat op zondagen niet wordt gevast, bleven er tot Pasen 40 werkelijke vastendagen over. Deze praktijk werd door paus Urbanus II (1088-1099) tot Kerkwet geformuleerd.

Veertig: een heilig getal
Dat de Paasvasten een tijdsduur van veertig dagen heeft gekregen, gaat terug op de symbolische betekenis van het getal veertig. Het is een heilig getal in de joodse en christelijke traditie.

Joodse traditie
Veertig jaar zwierf het volk Israël door de woestijn op zijn tocht naar het beloofde Land. Veertig dagen verbleef Mozes op de berg, toen hij de Wet in tien geboden van God ontving. De profeet Elia ondernam een tocht van veertig dagen naar de berg, waarop God hem zou verschijnen.

Naar Jezus' voorbeeld
Jezus trok zich veertig dagen in de woestijn terug om zich door vasten en bidden voor te bereiden op zijn zending onder de mensen. Hij leefde veertig dagen onthecht, zodat Hij zich helemaal kon openstellen voor de kracht van God en de boodschap van Gods liefde. Van die onthechting maakte de duivel gebruik om Jezus te verleiden, maar Jezus weerstond iedere verlokking en werd de bekeerde, 'de heilige Gods' die met gezag preekte (Lucas 4, 1-33). Naar Jezus' terugtrekking in de woestijn is de veertigdagentijd voor Pasen gemodelleerd.

Saturday, March 04, 2006

Konosé bo Isla 2006-03: Diabel ta lòs!


(Brueghel:'Te biecht gaan bij de duivel'. Ongeveer in het midden van de schilderij, onder het groene dakje.)

Het is vastentijd en men zegt dat de duivel losloopt en met kettingen rammelt: ‘Ta kuaresma anto diabel ta lòs.’

Er zijn nog meer spreekwoorden die naar de duivel refereren, zoals:
‘Kome pan ku diabel a mansa.’

Vraag: Wat wordt bedoeld met ‘Kome pan ku diabel a mansa’?

Sluitingsdatum: zondag 26 maart 2006

Prijs: een cadeaubon van The Movies.

Sponsor: Datelnet n.v.

(Het inzenden van het antwoord op de prijsvraag gebeurt via e-mail:

revers@cura.net

of door een reply op de door U ontvangen mail van Learnforfun. De winnaar wordt door loting bepaald uit de goede inzendingen.)

Konosé bo Isla 2006-02: antwoord

Het antwoord is natuurlijk Juancho Evertsz

Er zijn maar liefst twintig inzendingen, waarvan allemaal goed. Geweldig!!

R. Bulbaai
Miguel Goede
Yen Yung
Erich Rene
Ruthmilda Vos
Jules Marchena
Winsel Peney
Martha van Bergen
Mike Willemse
Willy Maal
Glyraine Celestina
Ed Nahar
Noris Ritfeld-Kook
Norman Levens
Debbie Tomsjansen-Fleming
Madelyn Francisco
Edgar Daflaar
Hubert Pop
Valda Lancelot
Joan Augusta


Allemaal bedankt voor het meedoen.

De winnares is Martha van Bergen.