Wednesday, March 29, 2006

De warme matras

Kenny lag op een matras op de grond en staarde wezenloos naar de deur. De vrouw in de deuropening keek hoofdschuddend terug. De deur had geen slot, dus ze kon die zo openduwen. Ze keek rond, het was halfdonker in de kamer. Ze rook kerosinelucht vermengd met zweetgeur. In een hoek van de kamer stond een kerosinestoof op twee stenen blokken.

‘Wat doet u hier?’ vroeg Kenny plotseling.
‘Je hebt al drie dagen niets van je laten horen. Gewoon van de aardbol verdwenen,’ antwoordde de vrouw.
‘Wat maakt het uit?’ zei Kenny, ‘het kan toch niemand iets schelen. Ga weg en laat mij met rust.’
‘Praat niet zo tot me, ik kan jou moeder wel zijn. Er zijn best mensen die om je geven.’
Kenny bleef stil.

De vrouw zocht een plaats om te zitten. Tegen een muur stond een eettafeltje met twee stoelen en overal lagen boeken, op de tafel en op de stoelen. Ze zag een heel dik boek liggen: Grondslagen der Algebra. Die heeft hij uit de bibliotheek gejat, dacht ze. Spijtig, wat er van zo’n slimme jongen is geworden, de best geslaagde van de school, tienen voor wiskunde. Ze snapte nog steeds niet hoe het zo ver was gekomen. Hij ging wiskunde studeren en wilde alleen maar hoge cijfers halen. Daardoor raakte hij overwerkt en kreeg een inzinking. Tot daar kon ze het volgen, maar hoe raakte hij aan de drugs? Hij deed aan sport, dat kon je nog steeds zien aan zijn prachtlichaam.

‘Je bent weer gaan gebruiken,’ zei ze.
Kenny kon zijn tranen niet bedwingen.
‘Wat moet ik nou doen?’ stammelde hij.
‘Ga maar eerst een bad nemen,’ antwoordde de vrouw.

Kenny stond met een trage beweging op van de matras en ging een emmer vullen onder een kraan die uit de muur stak. Daarna verdween hij achter een gordijn dat een hoek van de kamer afschermde. De vrouw duwde de deur dicht, trok al haar kleren uit en ging op de warme matras liggen.

K.

10 comments:

Anonymous Anonymous a bisa...

Ik begreep er geen jota van. Ligt het aan mij???????????????

6:29 AM  
Anonymous Anonymous a bisa...

@ Anonymous: Soms moet je een verhaal lezen en zelf een voorstelling bij maken of iets van jezelf bij nadenken. Niet altijd moet er iets worden uitgelegd of meteen worden begrepen. Vandag snap je het misschien niet, misschien morgen ook niet, maar ooit wel. Een verhaal is een verhaal en een schrijver wil je alleen maar een kijkje gunnen in z'n hoofd. Gewoon ervan genieten!

3:49 PM  
Anonymous Anonymous a bisa...

of niet............

5:09 AM  
Anonymous Anonymous a bisa...

@ Anonymous: Daar heb je ook gelijk in. Of niet. Dan ligt het aan jou. Jij staat er op dit moment niet open voor. Is ook goed, maar hou niet op met denken...

3:48 AM  
Anonymous Anonymous a bisa...

juist wel

2:08 PM  
Anonymous Anonymous a bisa...

De warme, liefhebbende, vertrouwen schenkende bakermat



“Vanuit een liefhebbende beschermende bakermat heeft Kenny een hoopvolle blik op de wereld. Heeft hij een gezonde geestelijke bagage die hem een evenwichtig leven doen leiden…....”

Hoopvolle verhalen zijn misschien niet voor de handliggend en spannend, maar ik denk dat onze jeugd en ook wijzelf behoefte hebben aan meer positieve klanken. Vooral van mensen die gestudeerd hebben en hun wijsheid in smeuïge woorden over ons uit kunnen gieten. U weet natuurlijk allang hoe machtig woorden zijn. Woorden van liefde en hoop kunnen mensen vleugels geven, terwijl aan de andere kant woorden van verwijt, ironie en haat hele volksstammen hebben verlamd en vergiftigd.Ik zou willen pleiten, vooral naar mensen zoals U professor K(enny?) Om ons ook eens te verrassen met een vriendelijk pleidooi en lovende woorden naar vooral de jeugd. Bedenk dat vooral zij recht hebben op een positief zelfbeeld en dat ze onze achting meer dan waard zijn. Wetend dat liefde altijd overwint………..

Verblijf ik Hoogachtend,

Paula

4:24 PM  
Anonymous Anonymous a bisa...

Paula, ik neem uw advies ter harte.

Professor K.

4:41 PM  
Anonymous Anonymous a bisa...

@ Paula: Ik ben een trouwe bezoeker van deze site. Als er een website is die positief is voor jongeren dan is het deze wel.
Met je opmerking begeef je nu op (spek)glad ijs. Als je niet verder kijkt dan je neus lang is kom je lelijk ten val.

5:08 PM  
Anonymous Anonymous a bisa...

kennie ta un true story. E ta gusta zwerf i pèrde. Mi tambe hopi biaha mi sintí ta pasa riba dje.Ta dushi toch pa a korda riba dje riba bo website, ta pasombra bo a care. Semper tin un hende ku lo korda riba nos. anke kon bandoná nos ta dor di sirkumstansianan di bida. Somebody out there cares!!!!
kennie, mi no sa ku lo bo por haja bo drive nunka mas, pero bendishon di Dios pabo, nunka lo no ta dimas.

1:40 PM  
Anonymous Anonymous a bisa...

ken bo ta?

ken bo ta
abo, skondí den skuridat

ken bo ta
abo,alehá for di bo mes klaridat

ken bo ta
si ni bo nòmber mi sa
sin embargo den publisidat bo ta

ken bo ta
abo, atrapá den bo soledat

ken bo ta
abo, apartá di sosiedat

ken bo ta?

mi tin gan'i sa
ken bo ta


____

Na momentu ku m'a puntré ken e ta, m'a realisá ku e t'ami i ami t'e.
Nos tur ta bin for di e mes un fuente. Nos tur, sea konsiente- o inkonsientemente, ta anhela na e mes un fuente di pas i trankilidat.

e fuente

laga huntu nos bebe
di e fuente di awa puru
i asina sinti alegría
forsa i sabiduría
pa kada un en si
sigui su kaminda eskogí

pero si un dia, pertubá
nos sinti un sabor deskonosí
laga nos, den silensio, meditá
riba e kaminda elegí

Diana Márquez

7:47 AM  

Post a Comment

<< Home