Biba La Reina
Reina Beatrix
Koningin Beatrix is niet alleen Koningin van Nederland, maar ook van Aruba en van de Nederlandse Antillen. Deze drie landen vormen samen het Koninkrijk der Nederlanden. In 1954 werden Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen (destijds inclusief Aruba) formeel gelijkwaardige landen binnen het Koninkrijk.
Koloniën
Vanaf de zestiende eeuw voeren Nederlandse handelsschepen richting Azië. In de zeventiende eeuw ontstond de kolonie Nederlands-Indië. De scheepvaart was echter niet alleen op het oosten gericht. Nederlanders vestigden zich ook in het westen, vooral in Zuid-Amerika. Hieruit ontstonden de koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Deze landen in de West waren dunbevolkt. Op de nieuwe plantages was behoefte aan goedkope arbeidskracht. Hiertoe werden in Afrika mensen gevangen genomen of gekocht en naar de koloniën gebracht om daar als slaaf te werken. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 werd de benodigde menskracht ingehuurd. De Nederlanders haalden voor Suriname arbeidscontractanten uit India en Indonesië. De olieraffinaderijen op Curaçao en Aruba trokken vooral immigranten uit de regio aan.
Meer zelfstandigheid
In de Tweede Wereldoorlog speelden Suriname en de Nederlandse Antillen, als enige stukjes onbezet 'Nederland', een belangrijke rol: meer dan de helft van de geallieerde vliegtuigbrandstof kwam uit de Curaçaose en Arubaanse raffinaderijen. Koningin Wilhelmina deed vanuit Londen een belofte voor na de oorlog: meer zelfstandigheid. Voor Nederlands-Indië bleek dat onvoldoende. In 1945 werd de onafhankelijkheid uitgeroepen. In 1949 werd door Nederland de soevereiniteit overgedragen. Zo ontstond de Republiek Indonesië.
Het jaar daarvoor waren de onderhandelingen begonnen met Suriname en de Nederlandse Antillen. Deze resulteerden in 1954 in het ‘Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden’, kortweg het Statuut genoemd. Dit Statuut, op 15 december 1954 in de Haagse Ridderzaal door Koningin Juliana plechtig afgekondigd, bestaat nu ruim vijftig jaar. De verjaardag van dat Koninkrijk wordt elk jaar op 15 december (Koninkrijksdag) gevierd. De uitgangspunten van dit Statuut zijn één gezamenlijke Nederlandse nationaliteit voor alle inwoners van het Koninkrijk, één staatshoofd (de Koningin), één gemeenschappelijk buitenlands beleid en één gezamenlijke defensie.
Samenwerking op meer terreinen was en is mogelijk, maar de landen van het Koninkrijk zijn ieder tot op grote hoogte autonoom bij het regelen van de eigen interne aangelegenheden.
"Elkander bijstaan"
Suriname heeft het Koninkrijk in 1975 verlaten en is nu een onafhankelijke republiek. Aruba heeft sinds 1986 een 'status aparte' binnen het Koninkrijk. De historische woorden van Koningin Wilhelmina uit december 1942 staan te lezen op het Autonomiemonument in Willemstad, Curaçao: ‘Steunend op eigen kracht doch met de wil elkander bij te staan’. Deze woorden hebben vooral staatkundige betekenis, maar kennen ook een sportieve klank tijdens de tweejaarlijkse Koninkrijksspelen.
Koninkrijksspelen
Het Zilveren Regeringsjubileum van Koningin Beatrix valt samen met dit sportieve evenement. De eerste Spelen vonden plaats in 1966 en werden gehouden om de relatie tussen de bevolkingen van de drie Koninkrijkslanden Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen te verstevigen. De viering van het veertig jarig bestaan van het Koninkrijksstatuut in 1995 was aanleiding om de Spelen nieuw leven in te blazen. Sindsdien worden er weer elke twee jaar vernieuwde Koninkrijksspelen georganiseerd, afwisselend in de Nederlandse Antillen en Aruba.
Tijdens dit sportieve evenement nemen jongeren uit alle delen van het Koninkrijk, dus uit Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba, het tegen elkaar op. De bedoeling is dat de deelnemers door samen te sporten meer begrip en respect voor elkaar krijgen. Net als bij de Olympische Spelen is meedoen belangrijker dan winnen. Koningin Beatrix zal op 29 juli de ceremoniële sluiting van de Spelen, die dit jaar op Curaçao worden gehouden, bijwonen.