Saturday, November 17, 2007

In de beperking de meester

de Volkskrant, Boeken, 9 november 2007 (pagina 21)
Tommy Wieringa


De Curaçaose schrijver Boeli van Leeuwen (85) componeert zijn romans en verhalen in een taal met een zinnelijke intensiteit. Vorige maand kreeg hij een oeuvregeld van het Fonds voor de Letteren.

Wanneer ik iemand ontmoet die toevallig hetzelfde boek gelezen heeft als ik, en daar gedachten over heeft die deelbaar zijn, raak ik soms opgetogen – zoals wanneer je een landgenoot ontmoet in de schaduwen van een havencafé in Barranquilla. Toen ik in maart dit jaar in NRC Handelsblad schreef over een ontmoeting met Boeli van Leeuwen (Curaçao, 1922), stond dat cafeetje in Barranquilla opeens vol met landgenoten.
Hoewel zijn laatste roman negentien jaar geleden verscheen, bleek Van Leeuwen veel lezers te hebben. Met een zekere geestdrift maakten de leden van dat gewoonlijk zwijgende genootschap zich bekend – christenen in het oude Rome.

Er zijn een paar constanten wanneer hij ter sprake komt. Vooraleerst de zintuiglijke rijkdom van zijn taal en zijn verhalen. Hier is een ruimhartige schrijver aan het woord; een uitbundigheid die alleen valt te verdragen als de stijl zuiver is. Isaak Babel schrijft dat we al onze veroveringen uitvoeren door middel van stijl; Van Leeuwen kent die strijdwijze...(lees verder, download document).

0 comments:

Post a Comment

<< Home