Wednesday, October 24, 2007

Literair evenement ‘Dichters in de bomen’ op Curaçao



In het regenseizoen van de Antillen gaat u komend weekend op Curaçao een zeer vreemde ‘regenbui’ beleven. Op zaterdag 27 oktober zullen vanuit de bomen en balkons in Pietermaai woorden op u neerdalen. Figuurlijk maar ook letterlijk.

Wat is er aan de hand? Wie strooit er met woorden alsof het regendruppels zijn? Wie laat ons de woorden van gedichten als het ware indrinken nog voordat ze de aarde bereiken?
Twaalf Curaçaose acteurs en dichters hebben het lef om in de boom te klimmen of op een balkon te balanceren om u te vermaken. Gezeten op een schommel en getooid in prachtige gewaden zullen zij het werk van Curaçaose dichters ten gehore brengen. U kunt van boom naar boom wandelen en de woorden op u neer laten dalen. Dit brengt een heel aparte en intieme sfeer met zich mee. Aan het einde van de voordracht worden de gedichten in papiervorm over u uitgestrooid zodat u deze mee naar huis kunt nemen.

Het literaire evenement ‘Dichters in de bomen’ is afgeleid van een sprookje over de dwerg Quicombio. Hij wil een einde maken aan al het geweld en oorlog in de wereld. Zijn dwergvolk schrijft wijze en mooie woorden en gedichten in verschillende talen op de gouden blaadjes van de bomen. Als de blaadjes vallen zal de wind ze verspreiden. Alle mensen zullen de blaadjes lezen, tot bezinning komen en de wereld zal een vreedzaam oord worden. Maar de droom van Quicombio blijkt een illusie. De mensen zien de blaadjes niet eens en vertrappen ze. De chaos en wanorde in de wereld leeft voort.

Iedereen wordt uitgenodigd om te komen genieten van dit evenement. Laat de dwerg Quicombio dit maal niet zijn tranen over de wereld uitstorten. Kom naar ‘Dichters in de bomen’ en neem de gouden bladerpracht aan mooie woorden in u op en met u mee naar huis…

‘Dichters in de bomen’ is toegankelijk voor jong en oud en alle nationaliteiten die ons eiland rijk is. De gedichten worden in verschillende talen voorgedragen, namelijk in het Papiamentu, Spaans, Engels en Nederlands. De acteurs/dichters die halsbrekende toeren gaan uithalen om in de bomen of op de balkons te verschijnen zijn: Sharnise Alexander, Roland Colastica, Norma Cova, Roy Evers, Frits Faber, Meliza Garmers, Estela de Haseth, Wilfred Jansen, Germaine Jong Loy, Diana Lebacs, Laura Quast en Crisen Schorea.

Gezaghebber Lisa Dindial zal de avond om acht uur openen met het sprookje over de dwerg Quicombio in het Papiamentu. Welke bekende Curaçaoënaar het verhaal in het Nederlands gaat voordragen kunnen we nog niet prijsgeven.

Het evenement ‘Dichters in de bomen’ wordt verzorgd door Fundashon di Artista in samenwerking met initiator en regisseur Mieke Lelyveld en producent Henk Oonk uit Nederland. Het evenement is mogelijk gemaakt door de sponsors ENNIA, Maduro Curiel Bank, het Prins Bernhard Cultuur Fonds en de Mondriaan Stichting.

Dichters in de bomen / Poésia te na altu, zaterdag 27 oktober in de Nieuwestraat in Pietermaai. Aanvang om acht uur ‘s avonds. Gratis toegankelijk.

1 comments:

Anonymous Anonymous a bisa...

Roy, wak bo no kai. tene duru. mare mi por tei. mi ta hanja e idea un hopi apart. korda saka potret pa nos wak.

1:29 PM  

Post a Comment

<< Home