Friday, October 19, 2007

Jan Wolkers (81) overleden

Texel, 19 okt. Schrijver en beeldhouwer Jan Wolkers is vrijdag overleden. Hij was 81 jaar. Dit heeft Onno Blom, de biograaf van Wolkers, namens de familie bevestigd. De schrijver en beeldend kunstenaar zou volgende week 82 jaar zijn geworden.



De schrijver en beeldend kunstenaar overleed om 01.30 uur in zijn slaap in zijn woning op Texel.

Hij was dinsdag uit het ziekenhuis van Den Helder ontslagen. Hij was daar opgenomen met een ontsteking aan zijn voet. Volgens Blom staat de ontsteking los van het overlijden van de kunstenaar. ,,Hij was wel een oude man, maar hij was niet ziek. Zijn geest was nog jong. Hij is toch onverwachts overleden.''

In 1963 kreeg zijn boek Serpentina’s petticoat de literatuurprijs van de gemeente Amsterdam. Wolkers stuurde de prijs in 1966 weer terug. Hiermee protesteerde hij tegen het optreden van de politie bij de rellen rond het huwelijk van Beatrix en Claus.

Het grootste literaire succes van Wolkers is de liefdesroman Turks Fruit uit 1969.
Na 1980 legde Wolkers zich steeds meer toe op de beeldende kunst. Hij maakte veel glazen monumenten, onder meer het Auschwitz-monument in Amsterdam.

Volgens schrijver en bioloog Maarten 't Hart meer een kunstenaar dan een schrijver. Dat zei hij vrijdag op Radio 1 in een reactie op het overlijden.,,Hij was een echte beeldend kunstenaar, die reageren allemaal zo direct. In zijn boeken probeerde Wolkers alles heel beeldend te verwoorden, dat was zijn grote kracht'', aldus 't Hart. Hij beschrijft Wolkers als ,,een soort wervelwind die door de Nederlandse literatuur is gegaan''.

Wolkers behoorde niet tot de Grote Drie: Harry Mülisch, Gerard Reve en Willem Frederik Hermans. ,,Eigenlijk had dat de 'grote vier' moeten zijn'', vindt 't Hart.

Minister Ronald Plasterk van Cultuur noemde Jan Wolkers ,,een groot schrijver''. Volgens de bewindsman gaf hij stem aan ,,een generatie die zich ontworstelde aan een als verstikkend ervaren omgeving''. ,,Je weet het nooit zeker, maar ik verwacht dat hij over een eeuw nog met liefde gelezen zal worden'', aldus Plasterk.

Over een maand wordt een nieuwe aflevering van het Groot Dictee der Nederlandse taal gehouden waarvan de tekst door Wolkers geschreven zou worden.

Wolkers wordt woensdag in Amsterdam gecremeerd.

NRC Handelsblad, 19 oktober 2007

0 comments:

Post a Comment

<< Home