Saturday, September 08, 2007

De boekenlezer is een vrouw

Vrouwen en mannen verschillen ook in wat ze lezen
Vrouwen lezen meer boeken dan mannen. Zowel literaire boeken als romantische en spannende boeken zijn aan vrouwen meer besteed. De leestijd van vrouwen (1,7 uur per week) ligt 80 procent hoger dan die van mannen (0,9 uur).
Mannen en vrouwen besteden ongeveer evenveel tijd aan informatieve boeken (non-fictie). Omdat mannen minder lezen, zijn de informatieve boeken onder hen relatief populairder (22 procent van hun leestijd tegeover 11 procent bij de vrouwen).

Literatuur voor hoger opgeleiden
Mensen met een hogere opleiding (hogeschool of universiteit) besteden twee keer zoveel tijd aan literaire boeken dan mensen met een lagere of middelbare opleiding. Ook besteden zij meer tijd aan informatieve boeken (non-fictie). Daar staat tegenover dat lager en middelbaar opgeleiden meer tijd besteden aan romantische boeken en spannende boeken (detectives en thrillers). Jeugdboeken en strips zijn uiteraard het populairst onder de nog laag opgeleide kinderen.

Hoe ouder, hoe meer
Wat voor het lezen in het algemeen geldt, geldt ook voor boeken lezen: ouderen doen het het meest. Zij hebben er enerzijds de meeste tijd voor. Anderzijds besteden ze ook een groter deel van hun vrije tijd aan boeken lezen. Met uitzondering van uiteraard de jeugdboeken zijn vijfenzestig-plussers de grootste boekenlezers in alle genres: literatuur, romantische en spannende fictie en non-fictie.

1 comments:

Anonymous Anonymous a bisa...

een ding vraag ik me steeds af van zulke onderzoeken is, wanneer en bij wie deze onderzoeken worden gedaan. op de een of andere manier klopt het nooit bij mij.

4:42 PM  

Post a Comment

<< Home