Wednesday, February 09, 2005

Armoedebestrijding en de vastentijd

De lezers van www.learnforfun.info vinden dat armoedebestrijding veel aandacht moet krijgen in het jaar waarin wij nu leven (samen met misdaadbestrijding en economische groei).
Maar wie moet er nu de armoede bestrijden, hoe en wanneer? In mijn optiek zijn er twee manieren om het probleem aan te pakken.

De voor de hand liggende manier is om een grondige studie uit te laten voeren naar wat nu precies onder armoede wordt verstaan en welke armetierigen zich met recht arm mogen noemen. Deze wordt dan onze doelgroep, de “Rechtmatige Armen”. De rest is willens en wetens arm en moet dan maar zijn eigen boontjes doppen. Eigen schuld, dikke bult.

Om deze studie te begeleiden roepen wij een commissie van drie wijze mannen (geen vrouwen) in het leven, die op hun beurt weer een gerenommeerd buitenlands adviesbureau inhuurt met een verdienstelijke plaats in de Fortune 500, want voor minder doen wij het niet. Het één en ander wordt gefinancierd uit het potje “Thom graaft zich struis”.

Vervolgens vangen wij een aantal exemplaren uit de doelgroep Rechtmatige Armen en branden een chip in hun rechterbil. Degenen die daar gewetensbezwaren tegen hebben, krijgen een chip in hun linkerbil. Dat is minder nauwkeurig maar nog steeds wetenschappelijk verantwoord. De handel en wandel van deze groep worden via een GPS systeem voor twee jaar gevolgd, privacy in acht genomen waar nodig.

De resultaten van de studie worden gepresenteerd tijdens een congres aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen met als thema “De Armoede moe”, aangekleed met een power lunch a raison van honderd piek de man. Sandalen en slippers zijn niet toegestaan, want er worden ook gedeputeerden uitgenodigd. Inleider is Professor dr. L. Rozewater uit Bloemendaal, hoogleraar in de Psychologie der Onbedeelden, die een lezing verzorgt getiteld “Wat zit er tussen de oren van een Armoezaaier? Een psycho-filosofische verkenning.”

Deze aanpak heeft een impliciete oplossing en valt voor te pleiten:
want door de paralyse
ontstaan door de analyse
wordt het probleem gehalveerd
intussen is de helft van die lui al gecrepeerd

Er is ook een andere, armvriendelijker en directere, manier om de armoede te bestrijden. Als ieder van ons, op onze eigen manier, in onze eigen familiekring of in onze buurt, tenminste één individu identificeert die behoeftig is en wij besteden gedurende de vastentijd tien procent van wat wij tijdens het carnaval uitgegeven hebben aan hem of haar, dan is dat goed voor een totaal van één miljoen Nafl. aan armoedebestrijding in veertig dagen. Tel uit je winst.

(P.S. Wel niet meteen met een cheque van vijftig gulden op de voorpagina van de Extra gaan staan pronken met een arme sloeber in de arm. Laat je linkerhand niet weten wat je rechterhand doet, of visa versa als je links bent, maakt niet uit.)

Roy Evers

1 comments:

Anonymous Anonymous a bisa...

bo ke mi yudabu?
hinka rudiya

bo ke mi yudabu?
supliká

bo ke mi siñabu?
lubidá!

mi ke pa bo keda
kaminda bo ta


Diana Márquez

2:57 AM  

Post a Comment

<< Home