Friday, July 02, 2004

Reactie op "Studenten van de UNA en de PA, iets voor jullie?"

Edwina Molina:

Roy, allereerst gefeliciteerd met jouw web log, vooral vanwege het educatieve en informatieve karakter ervan. En graag lever ik dan ook mijn bijdrage en wel als reactie op jouw stuk ”Studenten van de UNA en de PA, iets voor jullie?”

Roy, ik vind het ook een fantastisch project en ik doe een paar stappen terug, naar de basis om de doorstroom naar het middelbare onderwijs mogelijk te maken. Ik heb in het verleden op Curaçao een stichting opgericht. Met een mooie en pakkende naam, één die de lading dekt zowel in het Papiamentu als in het Nederlands: Empuhe/“Steuntje in de rug”. Aan het hoofd van deze stichting staat nu dominee Vassell, van de K-Center op Curaçao. Het is zeker de moeite waard om pastoor Vassell een bezoek te brengen om nader kennis te maken met dit project.

De doelstelling van stichting “Empuhe” is het voorkomen van reproductie van armoede door het financieren van onderwijs voor leerlingen met leercapaciteiten uit minima huishoudens. Zoals je wellicht bekend, ontvangt een alleenstaande moeder met kinderen € 250 per maand aan onderstand, net genoeg om niet dood van te gaan. Moeder moet dan zien bij te klussen om het hoofd boven water te houden. Ik heb het hier over de moeder, omdat het vaak om alleenstaande moeders gaat.

Ik heb ooit eens voorgesteld om actief verhaal onderhoudsplicht te introduceren op Curaçao. Volgens mij zal dit het effect hebben van een voorbehoedsmiddel voor mannen! Het is gebleken dat wanneer moeder geen geld heeft om schooluniform, schoeisel of iets dergelijks aan te schaffen zij het kind dan thuis houdt. Het kind is dan zogenaamd ziek!

Stichting Empuhe/Steuntje in de rug financiert scholing voor leerlingen met leercapaciteiten vanaf de derde klas basisonderwijs (Nafl. 350). Mavo, Havo, MTS, BVO-D en LTS T-stroom komen in aanmerking voor Nafl. 900, allen op jaarbasis. Mavo en MTS leerlingen komen ook in aanmerking voor een studiebeurs, maar het gebeurt heelas wel eens dat de ouder of het kind te laat deze studiebeurs heeft aangevraagd. Wij vangen in dit soort gevallen op en ondersteunen bij de aanvraag voor het komende schooljaar.

Leerlingen bij wie de thuissituatie schrijnend is krijgen naschoolse opvang aangeboden. Ze krijgen warm eten en een broodmaaltijd aan het eind van de middag. De leerlingen worden van school gehaald en tegen een uur of zeven 's avonds thuis voor de deur afgezet. In de vakantieperiode zijn er speciale vakantie-activiteiten. Overigens de ouder(s) krijgen geen cent in hun handen. De schoolleiding ontvangt het geld en de leraren doen dan op vrijwillige basis inkopen met de leerlingen. De middelbare scholieren doen dit vaak zelf en overlegggen de kassabonnen.

Het kind uit minima, lees arm, gezin wordt direct geholpen om door te kunnen stromen naar middelbaar en soms zelfs naar hoger beroepsonderwijs. En zoals eerder aangegeven hebben wij zodoende reproductie van armoede kunnen voorkomen. Één van de eerste leerlingen die vanaf de derde klas basisonderwijs (hier in Nederland groep 8?) door ons ondersteund werd, is mijn grote trots. Dit jaar behaalt zij haar VWO diploma! Deze leerlinge stroomde namelijk na basisonderwijs gelijk door naar de Havo en kort daarna naar VWO. En ik heb meer van dit soort voorbeelden.

Wie betaalt? De private sector via fondsenwerving, terwijl de naschoolse opvang gefinancierd wordt door een Europees-nederlands miljonair echtpaar, woonachtig op Curaçao. Overigens maakt het dit echtpaar niet uit dat het aantal leerlingen toeneemt.

Hoe ik op dit idee gekomen ben? Ik ben zelf een leerlinge die vroeger met een Shellbeurs haar middelbaar onderwijs heeft kunnen volgen. Dit had anders echt niet gekund, omdat mijn vader dit niet kon betalen. Het betreft hier dan ook een succesformule waar studenten van PA zeker een belangrijke rol kunnen spelen in de huiswerkbegeleiding. Wie weet leggen zij zodoende de basis voor een PA of UNA student.

1 comments:

Anonymous Anonymous a bisa...

Een geweldige actie, mevrouw Edwina Molina.

Hebben jullie misschien een website, die de Stichting Studiefinanciering Curacao als link op haar website kan opvoeren? De website, www.ssc-remigratie.an, wordt zowel door in Nederland afgestudeerde Antilliaanse werkzoekenden als lokale werkgevers bezocht; dat komt neer op meer dan 400 bezoekers per maand.

Het is voor ons een eer, via onze website, anderen te informeren over de stichting "Empuhe", zeker als dit tot een toename van de financiele bijdrage, via nieuwe bronnen, voor de stichting kan leiden.

3:29 PM  

Post a Comment

<< Home