Wednesday, June 23, 2004

Konosé bo Isla 3: De Smokkelaars uit Curaçao




Curaçao stond bekend om haar smokkelhandel. In de achttiende en negentiende eeuw werden allerlei goederen gesmokkeld naar de noordkust van Zuid-Amerika, voornamelijk naar Venezuela. De voornaamste producten waren cacao, rum en wapens. Jaarlijks werden er 100.000 liters rum van het eiland af gesmokkeld.

In 1882 kreeg de toenmalige President van Venezuela, Guzmán Blanco, hier genoeg van en voerde de zogeheten Antillen Rechten in. Deze hielden in dat op alle producten afkomstig uit Curaçao, 30% extra invoerrechten werden geheven.
De Antillen Rechten zijn pas op 23 Januari 1974 door President Rafael Caldera afgeschaft.


Gabriel García Márquez (born on March 6, 1928 in Aracataca, a town in Northern Colombia)

De wereldberoemde Colombiaanse schrijver en in 1982 Nobelprijswinnaar voor literatuur, Gabriel García Márquez, schrijft in één van zijn boeken (Nederlandse vertaling):

“ ........ Er waren allerlei soorten vogels uit Guatemala in de kooien op de gangen en roerdompen die de toekomst voorspelden en reigers van de strandmeren met lange gele poten en een jong hert dat voor de ramen verscheen om de anthuriums uit de vazen te eten. ........... Opnieuw kochten ze op de zeilboten van de smokkelaars uit Curaçao een ijzeren kooi met zes geparfumeerde kraaien, net als Fermina Daza als kind in haar ouderlijk huis had gehad en die ze als getrouwde vrouw ook weer wilde hebben. .........”

Vraag: Uit welk boek van Gabriel García Márquez komt bovenstaande passage?

Prijs: De eerste goede inzending ontvangt een cadeaubon van 50 gulden, te besteden bij Boekhandel Mensing.

Sluitingsdatum: woensdag 7 juli 2004

Sponsor: Experientia

0 comments:

Post a Comment

<< Home