Thursday, September 15, 2005

Zoekmachine Google doorzoekt weblogs

Zoekmachine Google is begonnen met het doorzoeken van weblogs. Tot nu toe speurde de Amerikaans zoekmachine hoofdzakelijk in standaard webpagina's en nieuwsgroepen, maar steeds meer informatie op internet verschijnt in de vorm van een weblog of blog.

Weblogs zijn populair bij nieuwssites, maar ook bij internetters die hun persoonlijke meningen en belevenissen willen delen. Op blogsearch.google.com worden niet alleen resultaten getoond van weblogs. Ook de zogeheten rss-feeds - korte samenvattingen van bestaande webpagina‘s - worden door Google's Blogsearch doorzocht. Hierdoor is bijvoorbeeld ook de fotosite Flickr.com, eigendom van Google-concurrent Yahoo, te doorzoeken.

Google is zelf eigenaar van blogger.com, een van de grootste weblogdiensten op internet. Hier kunnen gebruikers gratis een weblog beginnen. Weblogs zijn vooral populair omdat er weinig kennis voor nodig is om nieuwe berichten snel en adequaat op het web te publiceren. Dat maakt de drempel om zelf een website bij te houden een stuk lager.

Het niveau van weblogs schommelt sterk. Veel gebruikers houden een dagboek bij dat alleen voor familie en vrienden interessant is. Aan de andere kant gebruiken bestaande media zoals kranten, nieuwssites en televisiestations de weblog-methode om de actualiteit beter te kunnen volgen. De betere onafhankelijke weblogs groeien daarnaast zelf vaak weer uit tot een nieuwsmedium.

NRC Handelsblad, 15 september 2005