Monday, August 09, 2004

Summer course Kòrsologie. Les 4: de Katholieken

Een paar jaren na de ontdekking van Curaçao in 1499, besloot de Spaanse regering om het eiland te kolonialiseren. Toen Juan de Ampuez directeur werd van de benedenwindse eilanden in 1526 waren er al Spaanse priesters werkzaam onder de Indianen.

Bij aankomst van de Hollanders in 1634 onder commando van Johannes van Walbeeck, waren alle inwoners van Curaçao katholiek. Zij troffen 32 Spanjaarden en 400 Indianen aan, die twee kerkjes hadden: één in het dorpje Santa Anna, waar nu Groot Kwartier is, en één dicht bij Caracasbaai. Hun priester heette Carmona.

De West Indische Compagnie verbood onmiddellijk het katholieke geloof, met als gevolg dat alle Spanjaarden plus de Indianen naar omliggende gebieden vertrokken.

De tweede West Indische Compagnie, opgericht in 1674, toonde meer tolerantie en de katholieke priesters keerden terug naar Curaçao.

In 1751 arriveerde de priester Miguel Luis Griman uit Puerto Rico op Curaçao. Hij kreeg toestemming van het koloniale bestuur om een kerk te bouwen en legde de fundamenten van de huidige Santa Anna Kerk in Otrobanda. Door gebrek aan geld kon hij de kerk niet afmaken.

Later heeft een andere priester, Maubach genaamd, die op 14 februari 1768 arriveerde, de kerk afgemaakt (in 1769) en haar Santa Anna gedoopt, als hulde aan de dag waarop Curaçao ontdekt werd.

Op 27 augustus 1824 arriveerden twee priesters uit Holland, Niewindt en Eijsenbeil. De eerstvolgende zondag (29 augustus) verklaarden zij tijdens een preek dat zij de enige wettige priesters waren op het eiland en dat alle Spaanse priesters onmiddellijk hun werkzaamheden moesten staken.

Martinus Joannes Niewindt werd op 16 december 1842 benoemd tot de eerste Apostolicus Vicaris van Curaçao. Hij was een fervente voorvechter van katholiek onderwijs onder de slaven, ondanks het verzet van de koloniale regering. Hij diende 36 jaar lang op Curaçao en stierf op 12 januari 1860, drie jaren voor de afschaffing van de slavernij.

De Santa Anna kerk en het standbeeld van Mgr. Niewindt

0 comments:

Post a Comment

<< Home