Thursday, August 05, 2004

Konosé bo Isla 6: Kadushi

De kadushi is een cactussoort dat op Curaçao in het wild groeit. De tak van de kadushi wordt afgekapt met een machete (kapmes) en de doornen worden verwijderd. De schoongemaakte tak wordt dan geschild met een scherp mes. De schil (het binnenste gedeelte wordt niet gegeten!) wordt fijngestampt in een “fènsu” (een vijzel) tot een slijmerige moes. Deze moes vormt de basis voor de heerlijke kadushi(soep).

Andere ingrediënten van de kadushi(soep) zijn:
--geroosterde vis
--karkó (conch, zeeslak)
--gedroogde garnalen
--allerlei andere soorten seafood
--gezouten varkensstaart
--zoutvlees
--uien en knoflook
--kalalú (een soort kruid dat in het wild groeit en als groente gegeten wordt)

De datu is ook een cactussoort dat in het wild groeit en heel erg op de kadushi lijkt, maar de datu wordt niet gegeten.

Vraag: Hoe onderscheidt men de kadushi van de datu in het wild?

Sluitingsdatum: donderdag 19 augustus 2004

Prijs: De eerste goede inzending wint een lunch voor twee personen bij Restaurant Komedor Krioyo, Landhuis Dokterstuin.

Sponsor: Datelnet



(Photos by Mike Jacobs)

2 comments:

Anonymous Anonymous a bisa...

De Kadushi is kandelaar-vormig, m.a.w. een bundel omhoog wijzende stammen ontspruit uit een enkele stam. De Datu (of Yatu) bestaat slechts uit een enkele stam. Verder is de Datu in vergelijk tot de Kadushi over het algemeen minder dicht bekleed met doornen {HvD}.

3:10 AM  
Anonymous Anonymous a bisa...

De Kadushi is kandelaar-vormig, m.a.w. een bundel omhoog wijzende stammen ontspruit uit een enkele stam. De Datu (of Yatu) bestaat slechts uit een enkele stam. Verder is de Datu in vergelijk tot de Kadushi over het algemeen minder dicht bekleed met doornen {HvD}.

3:11 AM  

Post a Comment

<< Home