Sunday, December 04, 2005

Tien Nederlandse universiteiten in Times top-200

Harvard University is duidelijk de beste onderzoeksuniversiteit ter wereld, concludeert de Britse krant The Times. Met tien noteringen in de top-200 scoort het Nederlandse universitaire onderzoek na Groot-Brittannië het best van Europa.

Het Times Higher Education Supplement publiceerde voor de tweede maal zijn top-200 van beste universiteiten ter wereld. Die is samengesteld op basis van onder meer onderzoekcitatiescores en de oordelen van 2375 wetenschappers, die aangeven wat op hun specifieke onderzoeksterrein de beste universiteit is.

De top-10 van de lijst wordt aangevoerd door Harvard en het Massachusetts Institute of Technology en telt in totaal zeven Amerikaanse universiteiten. De Britse universiteiten van Cambridge en Oxford bezetten de posities drie en vier. De Franse Ecole Polytechnique is met haar tiende plaats de enige andere Europese universiteit in de top-20.

De TU Delft heeft met plaats 53 de hoogste Nederlandse notering. Haar technologisch onderzoek wordt door vakgenoten geroemd, maar ook het natuurwetenschappelijke onderzoek van de technische universiteit krijgt lof.

De Erasmus Universiteit (plaats 57) en de Universiteit van Amsterdam (plaats 58) doen daar weinig voor onder. Ze scoren goed in letteren en sociale wetenschappen. Ook de TU Eindhoven (plaats 70) staat in de top-100. In de top-200 eindigen de universiteiten van Wageningen (108), Utrecht (120), Leiden (138), Maastricht (157) en Nijmegen (177). De Vrije Universiteit Amsterdam (186) sluit de rij.

De redactie van de Times geeft toe dat de bevraagde onderzoekers er toe neigen landgenoten eerder te noemen. `Dat geeft de grootste onderzoekslanden een belangrijk thuisvoordeel.'

0 comments:

Post a Comment

<< Home