Sunday, September 26, 2004

Bloedbad te Suffisant

Eind 1941 werd het Caribische gebied toegevoegd tot de gebieden waar duikbootoorlog woedde. Als gevolg hiervan werden een aantal tankers van de CSM door Duitse onderzeeërs getorpedeerd. De CSM (Curaçaose Scheepvaart Maatschappij) was een dochteronderneming van de Curaçaose Petroleum Industrie Maatschappij (CPIM), de voorloper van Shell Curaçao.

Begin 1942 voeren er meer dan duizend man, waaronder circa vierhonderd Chinezen, op de CSM vloot. De Chinezen werden “anders” behandeld dan de overige bemanningsleden en hadden verscheidende malen loonconflicten met de directie van CSM. Het verhoogde gevaar op zee en het feit dat verschillende van hun landgenoten zijn gesneuveld tijdens de aanvallen door de Duitsers, deden hen besluiten om tot acties over te gaan.

De stakende Chinezen werden op 13 maart opgeroepen voor het hoofdbureau van de politie aan het Wilhelminaplein en hun leiders werden gesommeerd om te gaan varen. Dit weigerden zij en de hele groep werd overgebracht naar een kamp te Suffisant. Het kamp bestond uit twee grote loodsen, voorzien van sanitair, wasplaats en kookgelegenheid. Twee CPIM-bewakers zorgden ervoor dat de geïnterneerden niet weg konden.

Op zaterdag 18 april 1942 werden vijfentachtig van de Chinezen in het kamp geselecteerd om overgebracht te worden naar een ander kampement in Suffisant. Een twintigtal gewapende politieagenten en een aantal CPIM-bewakers moesten die opdracht uitvoeren, met rampzalige gevolgen. Ieder van de vijfentachtig geselecteerden moesten bij hun naam naar voren geroepen worden.

Ooggetuigeverslag:
“...Op een gegeven moment wilden de autoriteiten het verzet breken en lieten een aantal militaire politiemannen komen. Demonstratief gingen dezen de geweren laden en trokken al die Chinezen voor zich. Vervolgens begon iemand namen van de Chinezen af te roepen die naar voren moesten komen.
Zij dachten natuurlijk om doodgeschoten te worden, maar de bedoeling was om de belhamels naar een ander kamp te brengen...”

De Chinezen gingen over tot aanval met stokken en stenen. In de verwarring die er ontstond openden de politieagenten vuur op hen. Hierbij werden twaalf Chinezen gedood en vierenveertig gewond. Zes politieagenten raakten gewond.

De Curaçaose autoriteiten werden door dit voorval in verlegenheid gebracht en hadden haast met begraven van de slachtoffers. In de vroege ochtend van 21 april 1942 werden de twaalf Chinese gevallenen ter aarde besteld in het kerkhof “Colebra Bèrdè” te Cas Chiquito, in niet gewijde grond.

Bron:
De tragedie van 20 april 1942
Arbeidsconflict Chinese zeelieden en CSM mondt uit in bloedbad


Drs. Junnes Sint Jago
Curaçao 2000
ISBN 99904-030-0

1 comments:

Anonymous Anonymous a bisa...

Interesante. Mi ta bai buska pa sa mas.
Danki Roy.
Saludos,
Daryanani

5:15 AM  

Post a Comment

<< Home