Sunday, December 11, 2005

Taal van Toonder in lexicon en citatenboek

DEN HAAG (ANP) - Het aantal publicaties over het werk van de schrijver/tekenaar Marten Toonder wordt deze maand aangevuld met een lexicon en een citatenboek. Beide boeken, samengesteld door Pim Oosterheert, worden op 14 december gepresenteerd in het Letterkundig Museum in Den Haag.

Het lexicon, getiteld Van Aamnaak tot Zwirkvlaai, telt 5000 trefwoorden. Alle belangrijkste namen, begrippen en taalvondsten van de dit jaar overleden Toonder zijn er in samengebracht. Het citatenboek bevat een verzameling van honderden citaten uit de Bommelverhalen. Ze zijn gerangschikt in rubrieken, zoals ambtenarij, economie, gezondheid en maatschappij.

Weinig auteurs hebben het Nederlands zo verrijkt als Toonder, de schrijver en tekenaar van 177 Bommelverhalen. Hij introduceerde nieuwe woorden en begrippen. 'Minkukel', 'breinbaas', 'denkraam', 'kommer en kwel' en 'als je begrijpt wat ik bedoel' zijn daarvan slechts een paar voorbeelden.

Samenwerking met Toonder

Beide boeken zijn nog tot stand gekomen in overleg met Toonder, meldt Uitgeverij Ton Paauw. Het eerste exemplaar van het lexicon wordt aangeboden aan de vroegere Tweede Kamervoorzitter Dick Dolman. Irwin Toonder, de oudste kleinzoon van schrijver, ontvangt het eerste citatenboek.

Sinds de verhuizing van Toonder uit Ierland in 2001 heeft zijn archief onderdak bij het Letterkundig Museum. Dat was uit ruimtegebrek. Toonder verhuisde namelijk naar het Rosa Spierhuis, een verzorgingshuis voor oudere kunstenaar en had daar geen ruimte om strips en boeken op te slaan.