Monday, June 13, 2005

Lele Toni (1): Antonius van Padua, priester en kerkleraar

Andere namen: Antonius van Lissabon
Feestdag: 13 juni
Heiligverklaring: tot kerkleraar verheven in 1946

Levensbeschrijving
Er is misschien geen andere heilige die zoveel bemind en bewonderd wordt als de heilige kerkleraar Antonius. Hoewel zijn werk en leven zich vooral in Italië afspeelt, komt Antonius in 1195 in Lissabon ter wereld in een adellijke familie. Na een religieuze opleiding wordt hij in 1212 tot priester gewijd en wordt hij kannunik van Sint Augustinus. Kort daarop sluit hij zich op 26-jarige leeftijd aan bij de Minderbroeders. De reden waarom hij Franciscaan wordt is vanwege de dood van vijf jonge Franciscanen (Bernard, Petrus, Otho, Accursius and Adjutus). Zij worden in Marokko in 1220 onthoofd door de Saracenen. De verminkte lichamen werden ook naar Antonius' klooster gebracht op weg naar hun laatste rustplaats.
Door de eenvoudige, heldere wijze van het uitleggen van het evangelie vonden velen de weg naar het geloof. Op instigatie van Franciscus van Assisi onderwijst Antonius ook medebroeders. In 1231, tien jaar nadat hij intrad bij de Minderbroeders sterft Antonius in Padua. Extreem snel, binnen een jaar na zijn overlijden, wordt Antonius van Padua heilig verklaard. In 1946 verklaart paus Pius XII hem tot kerkleraar. 336 jaar na zijn versterven, is als bijzonder teken van zijn evangelisatie, zijn tong nog ongeschonden.

Patronage
Antonius is de voorspreker voor Franciscanen, vrouwen, armen en reizigers. Veruit de bekendste patronage is echter voor verloren voorwerpen ('Beste Antonius, goede vriend, zorg dat ik mijn .... terugvindt'). Daarnaast wordt Antonius aangeroepen tegen de pest, koorts en tegen het gevaar van schipbreuk.
Van de vier heilige maarschalken is Antonius er één van naast Hubertus, Cornelius en Quirinus.

Attribuut
Een beeld van een monnik met een boek en daarop het Kindje Jezus, dat is naar traditie de afbeelding van Antonius van Padua. Vaak is een witte lelie te zien of een mand met brood (Antoniusbrood).

0 comments:

Post a Comment

<< Home